Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 BAI Prijsvraag 2011

Overige

65 't kruitveld 65 't kruitveld
Een symbiose tussen het voormalige Kruithuis en het nieuwe Art Motel Den Bosch is de basis voor ‘t Kruitveld.
66 RESET Chalet Royal 66 RESET Chalet Royal
CHALET ROYAL is op zoek naar een nieuw onderkomen en een nieuwe uitdaging.
67 kruidenexplosief 67 kruidenexplosief
Het ontwerp gaat uit van een transformatie naar een buurtbadhuis en parkgebied.
68 OPENUP 68 OPENUP
Tevens is er een mogelijkheid om het binnenterrein te gebruiken voor trouwlocatie, openluchtconcerten, toneelvoorstellingen, museum e.d..
69 Debat spelhuis 69 Debat spelhuis
Een debat of een spel, het zijn momenten waarin de mens zorgvuldig extrovert is.
70 bossche campus 70 bossche campus
Wij zien mogelijkheden om deze ontmoetingen niet alleen binnen disciplines te laten plaatsvinden maar ook interdisciplinair.
71 identity complex-complex identity 71 identity complex-complex identity
The Kruithuis itself houses social events due to the open character of its inner space and like an implosion the functions within the Kruithuis are directed inwards, towards the courtyard.
72 BHM (Bosch Historisch Museum) 72 BHM (Bosch Historisch Museum)
Buiten het bestaande, ongewijzigde gebouw moet een bezoekerscentrum van één bouwlaag en glazen gevels worden toegevoegd.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Info - BAI Prijsvraag 2011 Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 Prijsvraag 2011 - Reset Kruithuis - Bosch Architectuur Initiatief

Derde prijs

36 stadstuin het kruithuis


Het Kruithuis. Het kruit is verdwenen, de dampen opgetrokken. Het Kruithuis, één van de, zo niet de parel van de vestingwerken is monumentaal leeg.
Eigenaardig leeg. Mooi leeg. Zeshoekig leeg. Binnen leeg en in het hart leeg. Een magisch decor en onderkomen voor activiteiten van de stad. Een vestinghuis.
Aan het Kruithuis zal het niet liggen.
Wel aan de omgeving. De gracht is gedempt, auto’s, schuren en hekken van de buren, het officiershuis en de bakkerij, tot aan de gevel van het Kruithuis. Het Kruithuis is de rug toegekeerd, verrommeld en vergeten.
In het plan de stadstuin wordt de wereld van het Kruithuis in ere hersteld. De gracht, 10 meter breed en 1 meter diep wordt hergraven. Het Kruithuis wordt weer de geïsoleerd gelegen toren zoals Blaeu hem in 1649 gezien moet hebben. Het cirkelvormige pad verbindt de officierswoning, de bakkerij, de vestingmuur, de Aa en de Zuid-Willemsvaart.
De militaire bakkerij, een prachtig lang pand, wordt omgebouwd tot café/restaurant met zonnig zicht op het park. Het officiershuis wordt vestigingsmuseum. Het gebouw wordt op de begane grond doorsneden door het cirkelvormige pad. Vanaf de opengewerkte verdieping is er prachtig zicht op het uit het water rijzende kruithuis.
Het pad brengt je langs de vestingmuren en de Aa, met aanlegplaats voor boten en een trap over de vestingmuur.
De Zuid-Willemsvaart wordt binnenkort recreatief stadswater. De watertribune en het waterpodium op de zon verbinden land en water en de Zuid-Willemsvaart en het Kruithuis.
De ‘Stadstuin het Kruithuis’ voegt zich eerbiedig naar het Kruithuis en verbindt heden en verleden tot een dynamisch stadspark van monumentale waarde en betekenis. De potentie van de vestingwerken in dit deel van de stad is nog als, groter na omlegging van de Zuid-Willemsvaart, de Citadel, de haven met waterpoort en de kop van het zand in de plannen betrokken kunnen worden.