Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 BAI Prijsvraag 2011

Overige

57 Het kruithis met smaak gekruid 57 Het kruithis met smaak gekruid
Het Kruithuisterrein zal decor bieden aan een plein met bazar en boerenmarkt, gelegen aan een groene gracht en tuin en omringd door bestaande bouw en nieuwbouw.
58 kruithuis reloaded 58 kruithuis reloaded
Reset het Kruithuis, maak een kulturhus!
59 Inside out 59 Inside out
Het dak is een projectiescherm van een video-installatie waarop de beelden vanuit de buitenplaats van het Kruithuis worden getoond.
60 Het Bossche Cruythuys 60 Het Bossche Cruythuys
De bouwwerken zijn overleveraars van leven. Zij geven het van het verleden door aan de levens van de toekomst.’ - S.Moholy-Nagy
61 CULTUREEL-HISTORISCH ONTSPANNEN 61 CULTUREEL-HISTORISCH ONTSPANNEN
Het Zorghotel en de B&B beantwoorden aan de vraag vanuit de markt en zorgt tevens voor mix van publiek.
62 canopy by explosion 62 canopy by explosion
De rookwolk als gevolg van de explosie trekt de aandacht van iedereen wiens blikveld wordt getroffen.
63 het twaalfjarig bestand 63 het twaalfjarig bestand
Als bezinningsperiode stellen wij een nieuw Twaalfjarig Bestand (2010-2022) voor.
64 duizend bommen en granaten 64 duizend bommen en granaten
Het kruithuis wordt herbestemt als onderzoekslaboratorium en informatiecentrum op het gebied van duurzaam gebruik van water.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Info - BAI Prijsvraag 2011 Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 Prijsvraag 2011 - Reset Kruithuis - Bosch Architectuur Initiatief

Derde prijs

36 stadstuin het kruithuis


Het Kruithuis. Het kruit is verdwenen, de dampen opgetrokken. Het Kruithuis, één van de, zo niet de parel van de vestingwerken is monumentaal leeg.
Eigenaardig leeg. Mooi leeg. Zeshoekig leeg. Binnen leeg en in het hart leeg. Een magisch decor en onderkomen voor activiteiten van de stad. Een vestinghuis.
Aan het Kruithuis zal het niet liggen.
Wel aan de omgeving. De gracht is gedempt, auto’s, schuren en hekken van de buren, het officiershuis en de bakkerij, tot aan de gevel van het Kruithuis. Het Kruithuis is de rug toegekeerd, verrommeld en vergeten.
In het plan de stadstuin wordt de wereld van het Kruithuis in ere hersteld. De gracht, 10 meter breed en 1 meter diep wordt hergraven. Het Kruithuis wordt weer de geïsoleerd gelegen toren zoals Blaeu hem in 1649 gezien moet hebben. Het cirkelvormige pad verbindt de officierswoning, de bakkerij, de vestingmuur, de Aa en de Zuid-Willemsvaart.
De militaire bakkerij, een prachtig lang pand, wordt omgebouwd tot café/restaurant met zonnig zicht op het park. Het officiershuis wordt vestigingsmuseum. Het gebouw wordt op de begane grond doorsneden door het cirkelvormige pad. Vanaf de opengewerkte verdieping is er prachtig zicht op het uit het water rijzende kruithuis.
Het pad brengt je langs de vestingmuren en de Aa, met aanlegplaats voor boten en een trap over de vestingmuur.
De Zuid-Willemsvaart wordt binnenkort recreatief stadswater. De watertribune en het waterpodium op de zon verbinden land en water en de Zuid-Willemsvaart en het Kruithuis.
De ‘Stadstuin het Kruithuis’ voegt zich eerbiedig naar het Kruithuis en verbindt heden en verleden tot een dynamisch stadspark van monumentale waarde en betekenis. De potentie van de vestingwerken in dit deel van de stad is nog als, groter na omlegging van de Zuid-Willemsvaart, de Citadel, de haven met waterpoort en de kop van het zand in de plannen betrokken kunnen worden.