Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 BAI Prijsvraag 2011

Overige

31 Downtown Den Bosch 31 Downtown Den Bosch
Sinds hij in Downtown Den Bosch woont is zijn wereld overzichtelijk geworden. Hierdoor zit hij lekker in zijn vel...
32 Boschkruit 32 Boschkruit
Het kruithuis bevindt zich te midden van de Verkadefabriek, Citadel en het Prins Hendrikpark. Deze zullen worden gekoppeld door een waterverbinding.
34 Nieuw/Oud 34 Nieuw/Oud
Maar als het uitgeroepen wordt tot rijksmonument? Is het toekennen van een functie dan geen bijzaak?
35 Blikvanger 35 Blikvanger
Het ontwerp haalt een streep door de sombere parkeerkelder en laat zien hoe iets extreem praktisch als het parkeren van je auto hand in hand kan gaan met plezier en beleving.
37 Het nieuwe werken 37 Het nieuwe werken
Als thema is 'het Nieuwe Werken' gekozen, een modern thema wat meer vorm moet gaan krijgen en concreter moet worden hoe werken er in de toekomst uit gaat zien.
38 culinaire verbinding met kunst 38 culinaire verbinding met kunst
De nieuwe functie moet zorgen dat het Kruithuis een nieuwe impuls krijgt die zijn kenmerkende karakter respecteert en een directe relatie aan kan gaan met de omgeving.
39 CityHub 39 CityHub
In tijden van individualisering kan een buurthuis mensen weer bij elkaar brengen.
40 P_003 40 P_003
Er is met opzet gezocht naar een maatschappelijk dienende en actueel gevraagde functie.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Info - BAI Prijsvraag 2011 Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 Prijsvraag 2011 - Reset Kruithuis - Bosch Architectuur Initiatief

Derde prijs

36 stadstuin het kruithuis


Het Kruithuis. Het kruit is verdwenen, de dampen opgetrokken. Het Kruithuis, één van de, zo niet de parel van de vestingwerken is monumentaal leeg.
Eigenaardig leeg. Mooi leeg. Zeshoekig leeg. Binnen leeg en in het hart leeg. Een magisch decor en onderkomen voor activiteiten van de stad. Een vestinghuis.
Aan het Kruithuis zal het niet liggen.
Wel aan de omgeving. De gracht is gedempt, auto’s, schuren en hekken van de buren, het officiershuis en de bakkerij, tot aan de gevel van het Kruithuis. Het Kruithuis is de rug toegekeerd, verrommeld en vergeten.
In het plan de stadstuin wordt de wereld van het Kruithuis in ere hersteld. De gracht, 10 meter breed en 1 meter diep wordt hergraven. Het Kruithuis wordt weer de geïsoleerd gelegen toren zoals Blaeu hem in 1649 gezien moet hebben. Het cirkelvormige pad verbindt de officierswoning, de bakkerij, de vestingmuur, de Aa en de Zuid-Willemsvaart.
De militaire bakkerij, een prachtig lang pand, wordt omgebouwd tot café/restaurant met zonnig zicht op het park. Het officiershuis wordt vestigingsmuseum. Het gebouw wordt op de begane grond doorsneden door het cirkelvormige pad. Vanaf de opengewerkte verdieping is er prachtig zicht op het uit het water rijzende kruithuis.
Het pad brengt je langs de vestingmuren en de Aa, met aanlegplaats voor boten en een trap over de vestingmuur.
De Zuid-Willemsvaart wordt binnenkort recreatief stadswater. De watertribune en het waterpodium op de zon verbinden land en water en de Zuid-Willemsvaart en het Kruithuis.
De ‘Stadstuin het Kruithuis’ voegt zich eerbiedig naar het Kruithuis en verbindt heden en verleden tot een dynamisch stadspark van monumentale waarde en betekenis. De potentie van de vestingwerken in dit deel van de stad is nog als, groter na omlegging van de Zuid-Willemsvaart, de Citadel, de haven met waterpoort en de kop van het zand in de plannen betrokken kunnen worden.