Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 BAI Prijsvraag 2011

Overige

23 WORDT GESCHIEDENIS 23 WORDT GESCHIEDENIS
Een plaats waar mensen afscheid kunnen nemen van naaste overledenen en herinneringen kunnen ophalen.
24 Watergang 24 Watergang
De plek krijgt een nautische logiesfunctie. De logies zijn direct gelegen aan de aanlegsteiger.
25 Aardbeien en zo 25 Aardbeien en zo
Een voorlichtingscentrum om met elkaar en met voeding in contact kan komen.
26 Doe mee in onze proeftuin 26 Doe mee in onze proeftuin
Het gesloten en geïsoleerde karakter van het Kruithuis maakt plaats voor een open uitstraling dat de stad voorbereidt op een duurzame toekomst.
27 Explode Explore 27 Explode Explore
...exploderen....de opengevallen delen kunnen vervolgens herbestemd worden.
28 cite' des arts 28 cite' des arts
Om de waarde van Het Kruithuis tot zijn recht te laten komen halen we het hele blok vrij.
29 het Kruithuis is uniek 29 het Kruithuis is uniek
Een pand zoals het Kruithuis, daar is er maar een van. Het Kruithuis is UNIEK!
30 anEvenT 30 anEvenT
Een reset; herstart. Binnen deze context: een nieuwe impuls aan de locatie geven.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Info - BAI Prijsvraag 2011 Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 Prijsvraag 2011 - Reset Kruithuis - Bosch Architectuur Initiatief

Derde prijs

36 stadstuin het kruithuis


Het Kruithuis. Het kruit is verdwenen, de dampen opgetrokken. Het Kruithuis, één van de, zo niet de parel van de vestingwerken is monumentaal leeg.
Eigenaardig leeg. Mooi leeg. Zeshoekig leeg. Binnen leeg en in het hart leeg. Een magisch decor en onderkomen voor activiteiten van de stad. Een vestinghuis.
Aan het Kruithuis zal het niet liggen.
Wel aan de omgeving. De gracht is gedempt, auto’s, schuren en hekken van de buren, het officiershuis en de bakkerij, tot aan de gevel van het Kruithuis. Het Kruithuis is de rug toegekeerd, verrommeld en vergeten.
In het plan de stadstuin wordt de wereld van het Kruithuis in ere hersteld. De gracht, 10 meter breed en 1 meter diep wordt hergraven. Het Kruithuis wordt weer de geïsoleerd gelegen toren zoals Blaeu hem in 1649 gezien moet hebben. Het cirkelvormige pad verbindt de officierswoning, de bakkerij, de vestingmuur, de Aa en de Zuid-Willemsvaart.
De militaire bakkerij, een prachtig lang pand, wordt omgebouwd tot café/restaurant met zonnig zicht op het park. Het officiershuis wordt vestigingsmuseum. Het gebouw wordt op de begane grond doorsneden door het cirkelvormige pad. Vanaf de opengewerkte verdieping is er prachtig zicht op het uit het water rijzende kruithuis.
Het pad brengt je langs de vestingmuren en de Aa, met aanlegplaats voor boten en een trap over de vestingmuur.
De Zuid-Willemsvaart wordt binnenkort recreatief stadswater. De watertribune en het waterpodium op de zon verbinden land en water en de Zuid-Willemsvaart en het Kruithuis.
De ‘Stadstuin het Kruithuis’ voegt zich eerbiedig naar het Kruithuis en verbindt heden en verleden tot een dynamisch stadspark van monumentale waarde en betekenis. De potentie van de vestingwerken in dit deel van de stad is nog als, groter na omlegging van de Zuid-Willemsvaart, de Citadel, de haven met waterpoort en de kop van het zand in de plannen betrokken kunnen worden.