Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 BAI Prijsvraag 2011

Eerste prijs

33 cour d'honneur 33 cour d'honneur
Het ontwerp stelt zich tot doel om het Kruithuis op te nemen in een nieuw ensemble waarin ook de voormalige officierswoningen, het gewerenhuisje en de militaire bakkerij worden opgenomen.

Tweede prijs

22 aan de andere kant 22 aan de andere kant
Een duurzaam gebruik van het Kruithuis bestaat bij gratie van haar flexibele bruikbaarheid en optimale zichtbaarheid van alle kanten.

Derde prijs

36 stadstuin het kruithuis 36 stadstuin het kruithuis
In het plan de stadstuin wordt de wereld van het Kruithuis in ere hersteld. De gracht, 10 meter breed en 1 meter diep wordt hergraven. Het Kruithuis wordt weer de geïsoleerd gelegen toren zoals Blaeu hem in 1649 gezien moet hebben.

Eervolle vermelding

11 Door een lontje 11 Door een lontje
Een voetgangers route door het gebouw heen waardoor deze dagelijks gebruikt wordt en voetgangers in contact komen met de inhoud.

Overige

01 krUITthuis 01 krUITthuis
Openbare recreatie op een unieke locatie in de stad.
02 [inside] 02 [inside]
De kernkwaliteit van Het Kruithuis ligt op het binnenterrein.
03 silent movie 03 silent movie
Een gebouw wat zich bij uitstek leent voor een filmhuis.
04 Kruidenhuis 04 Kruidenhuis
Den Bosch, een stad van levensgenieters, neemt het biologische voortouw in het Bourgondische Brabant.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Info - BAI Prijsvraag 2011 Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 Prijsvraag 2011 - Reset Kruithuis - Bosch Architectuur Initiatief

Overige

03 silent movie


Het Kruithuis, van origine een gesloten gebouw, met dikke muren en weinig daglichttoetreding. Een gebouw wat zich bij uitstek leent voor een filmhuis. Aan het Rijksmonument zullen in de gevel geen ingrepen worden gedaan, intern zullen wat kleine wijzigingen worden doorgevoerd ten behoeve van het filmhuis.
De sterke, uitgesproken vorm van het Kruithuis, de zeshoek, keert meerdere malen terug. De vier paviljoens, zeshoekige transparante tentconstructies hangend aan één gelamineerde kolom, hebben allemaal een eigen scherm waar per paviljoen een andere film wordt vertoond.
Bezoekers huren een koptelefoon en kunnen binnen of buiten een film kijken. Binnen in een 'traditionele' bioscoop, buiten op een bed met boven je het scherm. Door het gebruik van koptelefoons is er geen overlast in de buurt.
De constructie van de paviljoens is erg transparant, waardoor het monument zichtbaar blijft. Daarnaast zijn alle ingrepen die gedaan worden, zowel in het Kruithuis als op het terrein, reversibel.