Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 BAI Prijsvraag 2011

Eerste prijs

33 cour d'honneur 33 cour d'honneur
Het ontwerp stelt zich tot doel om het Kruithuis op te nemen in een nieuw ensemble waarin ook de voormalige officierswoningen, het gewerenhuisje en de militaire bakkerij worden opgenomen.

Tweede prijs

22 aan de andere kant 22 aan de andere kant
Een duurzaam gebruik van het Kruithuis bestaat bij gratie van haar flexibele bruikbaarheid en optimale zichtbaarheid van alle kanten.

Derde prijs

36 stadstuin het kruithuis 36 stadstuin het kruithuis
In het plan de stadstuin wordt de wereld van het Kruithuis in ere hersteld. De gracht, 10 meter breed en 1 meter diep wordt hergraven. Het Kruithuis wordt weer de geïsoleerd gelegen toren zoals Blaeu hem in 1649 gezien moet hebben.

Eervolle vermelding

11 Door een lontje 11 Door een lontje
Een voetgangers route door het gebouw heen waardoor deze dagelijks gebruikt wordt en voetgangers in contact komen met de inhoud.

Overige

01 krUITthuis 01 krUITthuis
Openbare recreatie op een unieke locatie in de stad.
02 [inside] 02 [inside]
De kernkwaliteit van Het Kruithuis ligt op het binnenterrein.
03 silent movie 03 silent movie
Een gebouw wat zich bij uitstek leent voor een filmhuis.
04 Kruidenhuis 04 Kruidenhuis
Den Bosch, een stad van levensgenieters, neemt het biologische voortouw in het Bourgondische Brabant.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Info - BAI Prijsvraag 2011 Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 Prijsvraag 2011 - Reset Kruithuis - Bosch Architectuur Initiatief

Eerste prijs

33 cour d'honneur


Het ontwerp stelt zich tot doel om het Kruithuis op te nemen in een nieuw ensemble waarin ook de voormalige officierswoningen, het gewerenhuisje en de militaire bakkerij worden opgenomen. Een nieuw, driezijdig bouwblok omsluit als een passe-partout het Kruithuis naar analogie van de ‘Cour d’Honneur’; een grootse binnenplaats voor het onthaal van publiek. Door deze genereuze omarming krijgt het Kruithuis een zwaartepunt in het hof en krijgen bovendien de verstrooide bijgebouwen een gedefinieerde plek in de randen van het stadsblok. Als een ‘Corps des logis’ kunnen deze nieuwe ruimtes worden ingezet als ateliers, woningen of hotelkamers.

Om haar publieke karakter in de stad te versterken wordt het Kruithuis voorzien van een nieuwe hoofdentree aan de Zuidwillemsvaart. In de nieuwe opzet zou bijvoorbeeld een hotel-restaurant gehuisvest kunnen worden met eten uit eigen tuin. Door het omklappen van de entree en de toevoeging van de nieuwe randbebouwing komt het Kruithuis in de luwte te liggen van een prachtige binnentuin en wordt van weerbarstige solitair een eervolle medespeler binnen een nieuw publiek domein.