Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 BAI Prijsvraag 2011

Eerste prijs

33 cour d'honneur 33 cour d'honneur
Het ontwerp stelt zich tot doel om het Kruithuis op te nemen in een nieuw ensemble waarin ook de voormalige officierswoningen, het gewerenhuisje en de militaire bakkerij worden opgenomen.

Tweede prijs

22 aan de andere kant 22 aan de andere kant
Een duurzaam gebruik van het Kruithuis bestaat bij gratie van haar flexibele bruikbaarheid en optimale zichtbaarheid van alle kanten.

Derde prijs

36 stadstuin het kruithuis 36 stadstuin het kruithuis
In het plan de stadstuin wordt de wereld van het Kruithuis in ere hersteld. De gracht, 10 meter breed en 1 meter diep wordt hergraven. Het Kruithuis wordt weer de geïsoleerd gelegen toren zoals Blaeu hem in 1649 gezien moet hebben.

Eervolle vermelding

11 Door een lontje 11 Door een lontje
Een voetgangers route door het gebouw heen waardoor deze dagelijks gebruikt wordt en voetgangers in contact komen met de inhoud.

Overige

01 krUITthuis 01 krUITthuis
Openbare recreatie op een unieke locatie in de stad.
02 [inside] 02 [inside]
De kernkwaliteit van Het Kruithuis ligt op het binnenterrein.
03 silent movie 03 silent movie
Een gebouw wat zich bij uitstek leent voor een filmhuis.
04 Kruidenhuis 04 Kruidenhuis
Den Bosch, een stad van levensgenieters, neemt het biologische voortouw in het Bourgondische Brabant.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Info - BAI Prijsvraag 2011 Inzendingen - BAI Prijsvraag 2011 Prijsvraag 2011 - Reset Kruithuis - Bosch Architectuur Initiatief

Tweede prijs

22 aan de andere kant


Het Kruithuis is onderdeel van het collectieve geheugen van ‘s-Hertogenbosch en vervult een functie voor de stad door dit zichtbaar te maken. De daadwerkelijke zichtbaarheid van het gebouw speelt een cruciale rol.

De zichtbaarheid wordt gerealiseerd door de kavel te beschouwen als een park waaruit zoveel mogelijk obstakels zijn verwijderd. Aan de Zuid-Willemsvaart zorgt een plint ervoor dat het Kruithuis vanaf het centrum duidelijk zichtbaar is. Een kade in terrassen genereert een openbaar rustmoment. Aan de kade is een tweede entree ontworpen, zodat de oorspronkelijke achterkant zich nu als een voorkant presenteert. Deze entree koppelt de stad via een café aan de cour en de flexibele ruimte die zich goed voor museale functies leent.

Een duurzaam gebruik van het Kruithuis bestaat bij gratie van haar flexibele bruikbaarheid en optimale zichtbaarheid van alle kanten. Aan de andere kant … maakt het Kruithuis zowel visueel als functioneel zichtbaar in de stad.